Vi har fått et nytt familiemedlem. Chili. En nydelig border collie på tre år, som har kommet til oss for å få et roligere hjem å bo i.

Hun kommer fra en storfamilie av hunder, hester og dyreelskende mennesker. Valper har hun også hatt. De har akkurat blitt så store at tiden var inne både for henne og dem å flytte hjemmefra.

Det første døgnet tok det lang tid før hun roet seg ned. Hele flokken hennes var borte. Og selv om kjærlighet og ro venter henne her, tar det naturlig nok tid å venne seg til det. Alt er nytt. Akkurat som for deg og meg. Når hverdagen snus på hodet, og alt du tar som en selvfølge plutselig ikke er det lenger, da slår instinktene til. Du blir årvåken, engstelig og urolig. Hele systemet havner i unntakstilstand, både på innsiden og utsiden. Og ingen av oss vet hvor lenge dette vil vare.

Derfor er Chili en viktig læremester. Hun viser oss hva som skal til for å finne seg selv igjen når alt rundt er nytt. Det krever tid. Omtenksomhet. Oppmerksomhet. Og aksept. Fordi nå får noen og enhver av oss snudd reaksjons- og handlemønster på hodet. En voksen hund kan begynne å gjøre fra seg inne. Da hjelper det ikke å kjefte, bli provosert eller heve stemmen. Det river opp den tynne hinnen av trygghet og tillit som hadde begynt å formes. Trygghet og tillit. Det er hva vi trenger akkurat nå. Alle sammen. Når alt er nytt, er det nytt for oss alle. Og navnet? Det er ikke lenger Chili. Det er Devi. Velkommen til oss!